Waarom ik dol ben op Michelle Obama

Eerst maar even eerlijk opbiechten: ik ben echt wel gelukkig getrouwd, maar toch ook dol op Michelle Obama. Ze kent mij niet; ze zal me wellicht ook nooit kennen. En toch? Ze zit 100% onder mijn huid.   

Op 17 april jl. was ze eventjes in Amsterdam, in het Ziggodome, om daar met duizenden fans tegelijk te praten over haar nieuwe boek: Becoming, ofte wel: Mijn Verhaal. Haar boek kwam in 24 talen tegelijk uit; oplage: 3 miljoen exemplaren. Het voorschot van de uitgever voor Michelle bedroeg circa euro 57 miljoen (daarin is ook het nog komende boek van haar man Barack begrepen).  

Waarom ben ik dol op Michelle? Ik vind haar mooi (eerlijk is eerlijk) en authentiek; ze is zichzelf én bewaakt heel goed haar eigenheid. Ze heeft enkele belangrijke kernwaarden in haar leven en volgt die nauwgezet. Ze weet wat ze wil. En omdat ze goed weet wie ze zelf is, kan ze zich heel ver oprekken om de relatie met haar man gezond te houden, die juist wil doen waar zij zo’n enorme afkeer van heeft: politiek, president worden! En intussen is ze eerlijk over hun huwelijkscrisis, de kinderen die niet kwamen (maar uiteindelijk met IVF wél) en hoe ze de politieke arena van Washington ongeschonden overleefde.  

In het boek schrijft Michelle: ‘In relatietherapie hebben we geleerd hoe we met elkaar kunnen praten als er moeilijkheden zijn. Ik ken te veel jonge koppels die het moeilijk hebben en denken dat er iets mis met ze is. Ik wil dat zij weten dat Michelle en Barack Obama, die een fantastisch huwelijk hebben en veel van elkaar houden, ook aan hun huwelijk werken.’

Vanwege deze kwetsbare openheid, nuchtere zelfbepaling en naleving van gezonde kernwaarden (zoals het investeren in je liefdesrelaties) ben ik dol op Michelle.

In Amsterdam zei ze: ‘Momenteel zitten we in een fantastische fase in onze relatie. We houden zielsveel van elkaar. We hebben samen natuurlijk ook zo veel meegemaakt – zo veel onverwachte wendingen – dan leer je om te gaan met de eb en vloed die horen bij een relatie. Daardoor weet je dat je op elkaar kunt bouwen. Onze relatie is nu een duurzame. We hebben elkaar zien groeien en veranderen door de jaren heen. Het is een fantastisch gevoel dat we de laatste tien jaar ’overleefd’ hebben met onze verhouding nog intact. Maar natuurlijk, ook aan onze relatie zullen we altijd moeten blijven werken om hem sterk te houden.’

Jan Hol

Voorzitter Stichting Marriage Week Nederland (www.loveup.nl)