Een blad maken als Ik ook van jou zorgt er voor dat je even fulltime leeft en denkt in een grote liefdeswolk. Alle artikelen die je leest, en de alle onderzoeken bewijzen keer op keer dat we niet zonder liefde kunnen. Het is een essentiële basisbehoefte van de mens.

Maar de gedachte kwam ook bij mij op: hoe zou een wereld zonder liefde er uit zien?

Dan zouden we volledig op onszelf gericht zijn. Alles doen in eigenbelang. Alles voor onszelf. Doen wat we willen.

Gevoelens bestaan niet meer, want die hebben we opzij gedrukt. Niets kan ons raken.

Misschien denk je: heerlijk toch? Want daardoor kan ik niet gekwetst worden. Voel ik de pijn niet na een ruzie. Hoef ik mij niet keer op keer te verantwoorden voor de keuzes die ik maak.

Maar het gevolg is dat eigenlijk vooral onszelf verliezen. Diegene wie we echt zijn.

Eigenlijk zie ik dat ons leven ook al binnendringen. Er wordt van alles van ons verwacht. We moeten presteren, willen perfect zijn. In relaties, op ons werk, in ons dagelijks leven, op social media. We houden ons groot.

Liefde mag ons niet meer raken (want dat maakt ons kwetsbaar en onzeker), enkel bevredigen op de momenten dat we het willen.

Maar Liefde dwingt ons keer op keer terug te gaan naar het gewone. Op zoek te gaan naar de schoonheid in het kleine. Liefde vraagt niet veel, alleen maar een plek om te wonen en te zijn. En van daaruit te mogen stralen naar iedereen om ons heen.

Ik ook van jou

Als ontwerper probeer je altijd een opdracht mooi en aantrekkelijk te maken. Het moet immers commercieel verkocht worden. En tja, iets wat er aantrekkelijk uit ziet verkoopt in de meeste gevallen ook beter. Toch? Zo ook met Ik ook van jou. Prachtige foto’s bij de artikelen, typografie en elementen zijn met zorg door ons gekozen.

Eigenlijk gaan we vaak ook zo om met de liefde. Van de buitenkant laten we het vaak mooi lijken. We gaan voor het perfecte plaatje van gelukkige stellen, mannen die hun partners bekoren met romantische diners bij kaarslicht, goede (en vooral veel) seks…pas als we dat hebben nagestreefd…ja dan pas zijn we echt happy. Maar is dat ook werkelijk zo? Is er sprake van liefde en zijn we gelukkig als onze randvoorwaarden goed zijn? Als we het perfecte plaatje kunnen volhouden?

Gelukkig is de inhoud van Ik ook van jou ook eerlijk en rauw. Niet alles is even makkelijk. Het is soms vechten voor je relatie. Het laat je zien dat de buitenkant er mooi uit kan zien, maar dat er in de binnenkant van alles gebeurt. Bijzondere momenten, moeilijkheden, vreugde en verdriet.

Zonder de moeilijke dingen te negeren, mogen we de liefde vieren.

En ja, gelukkig kan dat ook in een mooi jasje.

Ruchama Nijenhuis

Creative designer Ik ook van jou